ТАЙСЬКІ ЯЛОВИЧІ ШПАЖКИ З СОУСОМ САТАЙ #Ma-teKai
Крихітні шашлички, які в Таїланді готують на кожному кроці, називаються сатай. Вони можуть бути зі свинини, курки, яловичини, риби, креветок, крабового м яса, восьминіжок, кальмарів або з будь-якого іншого екзотичного м яса. Але який би це не був білок, суть сатаю - тонкі скибочки маринованого на травах м яса насаджені на шпажку. Також часто сатай буває з м ясних чи рибних болів, або ж навіть вегетаріанським. Ви легко знайдете такі шашлички на вулицях Таїланду і саме там їх обов'язково треба спробувати за нагоди. А поки ж - потренуємося готувати їх вдома.
Насолоджуйтесь!
Інгредієнти на 2-4 порції:
- 700 г біфштекса (нарізаного на дуже тонкі смужки)
- 60 г лемонграсу (перемолоти в пюре)
- 2 цибулі невеликі (нарізані)
- 4 зубчики часнику
- 1-2 червоних чилі (нарізаних)
- 1 галангал (за розміром великого пальця, тонко нарізаний)
- 1/2 ч. л. куркуми
- 2 ст. л. коріандру
- 2 ч. л. кмину
- 3 ст. л. темного соєвого соусу
- 50 г рибного соусу
- 5-6 ст. л. коричневого цукру
- 2 ст. л. кокосової/рослинної олії
- 1/8 ч. л. кардамону
- Рис на гарнір
Як готуємо:
- Якщо ви використовуєте дерев'яна яні шпажки, замочіть їх у води абі при випіканні не згоріли під час приготування м яса.
- Помістіть всі інгредієнти маринаду в кухонний комбайн або блендер. Перемоліть суміш.
- Спробуйте те, що вийшло. Смак має бути одночасно солодким, пряним і солоним. Найінтенсивніший смак має бути солодкий і солоний, тоді готовий сате смакуватиме найкраще. Додайте більше цукру або більше рибного соусу (замість солі), щоб відрегулювати смак. Ви також можете додати більше чилі, якщо ви хочете, щоб він був більш насичено-перченим.
- Помістіть яловичину в миску, залийте маринадом і добре перемішайте. Накрийте і маринуйте щонайменше 1 годину, можна і 24 години.
- Коли м'ясо готове до приготування, нанизайте м'ясо на шпажки. Заповніть на 3/4 шампури, залишивши нижню половину порожньою, щоб сатай було зручно перевертати.
- Смажте м'ясо на гриль-сковорідці, або на відкритому вогні. Залишки маринаду залиште собі, аби на базі ясі він не горів. Якщо ж ви смажите сатай у духовці, то помістіть шпажки на деко, покрите фольгою. Включіть духовку на режим гриль на 180-200 градусів. Перевертайте сатай кожні 5-6 хвилин, доки не зробите його на свій смак (десь від 15 до 25 хвилин).
- Подавайте з рисом і легким арахісовим соусом Satay абі вмокати. Його можна зробити з вісь так: https://asiafoods.com.ua/a359971-tajskij-arahisovij-sous.html