Массаман каррі
Страва являє собою середньогострий вид каррі. Головними її компонентами є кокосове молоко, каррі-паста, свіжі тайські прянощі та зелень. Поєднання соковитого м'якого м яса і картоплі, тушкованих в кокосовому молоці, гармонійно доповнюються пряними ароматами зіри, лаврового листа та кардамону. До нього ідеальним гарніром буде відварений рис. На сайті інтернет-магазину Asia Foods, можна придбати продукти для приготування страви. Інгредієнти високої якості від кращих виробників за приємною вартістю допоможуть створити справжній кулінарний шедевр.
Слово «массаман» мусульманського походження. Страва вперше згадується в королівському меню за часів правління Сіама Рамі ІІ Раттанакосина. Каррі навіть згадують у вірші, який був присвячений жінці короля Рами ІІ. Перший записаний рецепт датується 1889 роком.
Інгредієнти для массаман каррі
Для приготування массаман каррі треба мати:
-
250 мл кокосового молока;
-
6 картоплин;
-
2 ріпчасті цибулини середнього розміру;
-
50 гр пасту массаман каррі;
-
1 ст. л. пасти з тамарінда;
-
2 ст. л. рибного соусу;
-
1 ст. л. цукру;
-
2 ст. л. горіхів (переважно кешью);
-
4 шт. лаврового листа;
-
4 шт. білого кардамону;
-
½ Ч. л. зіри.
М'ясо можна брати за бажанням. До рецепту відмінно підійде яловичина, курка або качка. Вегетаріанці замінюють його сіром тофу. Тайці, зазвичай, смажать м'ясо в згустках кокосового молока. Зберігаючись у холодильника, цей продукт часто розшаровується. В результаті, рідка частина для рецепта не підійде, а щільні згустки стануть у пригоді для смаження.
Не дивлячись на велику кількість приправ, смак страви збалансований та гармонійний.
До складу пасти массаман входять часник, лемонграс, білий коріандр, галангал, сіль, креветочна паста, білий та червоний перець.
Як приготувати массаман каррі
-
Обсмажування спецій. Для більш яскравого смаку массаман каррі, зіру та білий кардамон піддають термічній обробці протягом декількох хвилин.
-
Підготовка суміші для тушкування. У сковороду додають кокосові утворення та пасту массман, надавати на середній вогонь, смажать протягом декількох хвилин, помішуючи. В процесі приготування, від згустків буде відділятись масло.
-
Смаження м яса. До вищезазначеної суміші додати м'ясо та тушкувати на слабкому вогні до його готовності. Зазвичай, достатня 30-40 хвилин. Якщо рідина буде викіпати, можна додати трохи води або бульйону, якщо він є в наявності.
-
Підготовка овочів. Чищену картоплю нарізають великими шматками, а цибулю розрізають на четверті.
-
Тушкування. За 20 хвилин до готовності страви, треба додати картоплю та цибулю. Рівень солі можна коригувати за допомогою рибного соусу. Кислоту суміші регулюють додаванням тамариндової пасти.
-
Сервіровка. Готову страву поміщають в піалу, прикрашають подрібненими горіхами.
Смакоту подають гарячою в тандемі з прісним відвареним рисом у якості гарніру. Добре смакуватиме індійський рис басматі чи тайський рис жасмін. Родзинкою массаман каррі вважається те, що страва стає ще смачнішою на другий день. Вона здивує солодкуватим ароматом кориці та кардамону, ніжним смаком м яса. Через відсутність в рецепті гострих пекучих компонентів, каррі іноді називають «дитячим».