Особливості мексиканської кухні

Традиції мексиканської кухні виникли завдяки переплетенню культур корінних народів та іспанців, які захопили ці землі. В результаті з'єднання явилися нові цікаві рецепти, які і зараз користуються популярністю у всьому світі. Мексика багата різноманітними продуктами, які мають неперевершений смак і відомі своїми корисними властивостями: манго, гуава, какао, арахіс, ананаси, рис, кукурудза, авокадо, кава, пшениця, кактуси. Вони стають базою для основних кулінарних рецептів. І звісно ж з додаванням перцю чілі, без якого складно уявити мексиканську кухню. Пікантність і гострота — основний відтінок більшості страв.
Тортилья або мексиканський хліб
Кукурудза, як і перець чілі, є візитною карткою мексиканської кухні. Саме з них готують тортилью — хлібці, які є повноцінною заміною хліба, який в українській культурі займає особливе місце. Мексиканці не уявляють свого життя без свіжоспеченого кукурудзяного коржа.
Тортилья використовується для приготування різноманітних закусок, які відрізняються начинкою, способом загортання, приготування. В якості наповнення беруть бобові, солоний сир, м'ясо, рибу, гриби, будь-які овочі. Доповнюють традиційними соусами і щедро приправляють перцем чілі, свіжою зеленню, зокрема подрібненою кінзою.
Тортилья використовується для приготування різних рулетів:
- буріто — м ясного пирога;
- енчілади — конверта з м'якого коржа та начинкою із м яса, квасолі;
- чімічангі — трубочок із сіром, куркою або яловичиною і помідорами, які смажать на олії.
- гесаділья — кукурудзяний коржик із начинкою, який складають вдвоє. Тортилья у поєднані із фруктами в мексиканській кухні є традиційним десертом.
Кулінарні традиції Мексики
Якщо почати глибоко вивчати кулінарію цієї країни, можна зрозуміти, що насправді всі страви готуються швидко, і в домашній умовах при потрібному наборі продуктів їх приготувати нескладно.
Ще однією особливістю є використання кактусів, з яких готують міцний напій — текілу. Пагони додають до салатів і гарнірів. Найвідомішою мексиканською стравою, з використанням кактуса, є суп вальпараїсо.
Багата кухня і різноманітними соусами, основними складовими яких є чілі і кінза. Для пряного смаку і гостроти додають прянощі, чорний і червоний перець. Використовують часто авокадо, листя якого додають до супів, а з м якоті готують гуакамоле.
Популярна гаряча страва — фахітос із додаванням м яса. Його подають на гарячій сковороді, окремо виставляють тортилью, сальсу, гуакамоле, сметану. Фріхолес — страва з квасолі, яку спочатку відварюють, а потім обсмажують. Завезений з Китаю рис також закріпився в традиційних рецептах Мексики. Його використовують як гарнір.
Основна особливість кулінарії — це кисло-гострий смак більшості страв, пікантні спеції і неочікуване поєднання компонентів. Багато тортильї з різними видами соусів, м яса, плавленим сіром або бобами. Кулінарні традиції цієї країни багаті як простими закусками, так і різноманітними стравами, які стануть чудовим доповненням святкового столу.