5 основних рецептів соусу сальса
Базовий елемент традиційної мексиканської кухні, який використовується в різних стравах — соус сальса. Варіантів його приготування безліч. Кожен може додати свій особливий інгредієнт, улюблений продукт. Незмінним залишається використання перцю чілі, незалежно від варіанту і доповнення. Освоївши базові знання мексиканської кухні, можна створити відповідну атмосферу і насолоджуватися пікантними делікатесами в домашніх умовах.
Найпростіший рецепт сальси
Базовий рецепт сальси потребує використання свіжих томатів, ароматної кінзи, чілі та спецій, які додають неперевершеного аромату і приємну гострику. Мексиканці люблять гостру їжу, того перець є ємна частинка майже кожної страви. Не варто намагатися точно повторити рецепт, адже навіть в мексиканських книгах відомих поварів однакових варіантів не знайдеш. Готуючи вдома, можна робити їжу в світові гострою, залежно від власних смакових уподобань.
Для приготування базового простого рецепту знадобляться наступні інгредієнти:
- 12 томатів;
- 2 зубчики часнику і 1 цибуля;
- 1 перець чилі;
- 1½ ст. л. оливкової олії;
- 1 ч. л. кмину та ¼ ст. подрібненої кінзи;
- ¼ Ч. л. солі;
- 3 ст. л. свіжо вичавленого лимонного соку..
Томати, перець, цибулю потрібно запекти з оливковим маслом. Дати охолонути, тоді подрібнити блендером або нарізати кубиками з додаванням спецій, збризнути лимонним соком, додати кінзу. Така версія соусу є універсальною і підходить до будь-яких страв.
Чотири оригінальні рецепти сальси
Цікавим доповненням до фрази ясних і рибних страв стані соус з манго. Сам фрукт, а також цибулю, свіжий огірок, часник і чілі потрібно подрібнити і заправити за смаком. Спеції використовуються ті ж самі, що й у попередньому рецепті. Сальса у такому виконанні урізноманітнить смак будь-якої страви.
Заміною томатів може стати гарбуз. Навіть цей корисний продукт, традиційний для української кухні, можна додавати. Перед приготуванням гарбуз потрібно запекти. Заправляти слід кінзою та спеціями за смаком.
У сальсу можна додавати будь-які продукти. Цікавим різновидом, є соус з зернобобовими культурами. Для приготування використовують консервовані боби і томати, останні застосовуються і у свіжому вигляді, а також чілі, спеції за смаком та обов'язково кінза перед подачою. Після приготування суміш слід поставити до холодильника.
Сальсу готують також з цибулі, консервованих томатів з чілі та спеціями. До цього простого рецепту можна додати будь-які інгредієнти за бажанням. При цьому необов'язково використовувати блендер, а лише дрібно нарізати однаковими кубиками.
Базові п'ять рецептів швидкі в приготуванні, не потребують великої кількості інгредієнтів. Свіжий пряний соус з приємною гостринкою відтінить смак смаженої та запеченої їжі, у тому числі овочів. Його легко поєднувати з будь-якими стравами, зокрема рибою та м ясом. Можна додавати кінзу, базилік, орегано.
Обрані на власний розсуд спеції і трави здатні створити неповторні смак та аромат. Найчастіше використовують мексиканці саме кінзу. Можна готувати із сезонних українських продуктів і зелені, головне не боятися сміливих експериментів.