Що таке начос і як його готувати
Однією із традиційних страв мексиканської кухні є начос — чіпси із тортильї трикутної форми з додаванням сиру. У Мексиці вони настільки популярні, що їх вживають всі ще з дитинства. Їх подають у закладах як аперитив перед основними стравами. Чіпси додають до соусів, салатів, різних заправок, що дозволяє створити цікаві різноманітні смаки і поєднання. Начос може бути окремою стравою, яку сервірують на тарілці з двома додатковими відділеннями для соусів. Його основа — тортилья, яку готують із кукурудзяної муки.
Як приготувати начос
Готувати страву можна вдома, для цього не потрібно багато знань і продуктів. Для начос знадобляться наступні інгредієнти:
- борошно кукурудзяне — 50 г;
- окріп — 60-70 г;
- олія — 2 ст. ложки;
- сушена паприка — 0,5 ч. л.;
- сіль — 0,5 ч. л.
Підготувавши необхідний посуд, можна перейти безпосередньо до приготування. У миску слід висипати кукурудзяне борошно, додати окріп і перемішати дерев'яна яною ложкою. Потім додається сіль, паприка, олія. І знову все змішується до отримання однорідної консистенції без грудочок.
На деко застелене потрібно викласти тоненько розкатане тісто, з якого вирізаються трикутні чіпси. Саме така форма є обов'язковою для страви і відрізняє її від інших. Затим слід посипати твердим сіром. Запікання відбувається за температури 160 градусів протягом 15-20 хвилин. У представленому рецепті паприку можна замінити перцем чілі.
Також готують його із тортильї, подрібнюючи засохлі коржики. Начос вінік як оригінальний спосіб утилізації коржів, які вже не придатні до споживання через твердість. Перед запіканням чіпси посипали сіром. Саме так вперше і винайшли страву, яка так гармонійно вплелася в мексиканську культуру.
З чим можна подавати чіпси
Хрусткі чіпси можна подавати із соусом сальса, для приготування якого використовують наступні продукти: кінзу, оливкову олію, мелений перець, лимонний сік , часник, цибулину, чілі, помідори, сіль за смаком. Всі складові потрібно очистити та скласти в деко. Полив страву олією, запікають її до готовності. Потім необхідно почекати, поки овочі охолонуть, подрібнити в блендері, додати лимонний сік та приправи до смаку. В готовий соус додається нарізана кінза, а перед подачею його потрібно поставити до холодильнику на одну годину.
Начос можна подавати ще з одним традиційним мексиканським соусом — гуакамоле. Для його приготування знадобляться: авокадо, червона цибуля, перець чілі, часник, лимонний сік, олія, сіль, кінза. Перший інгредієнт потрібно очистити від шкіри. Використовувати його тільки м'яка яким, інакше не вийде потрібна консистенція соусу. Подрібнення відбувається у ступці, бо при використанні блендеру втрачається неповторний смак. Потім слід нарізати цибулю, часник та кінзу. Всі додається до ступки. Загальна суміш заправляється олією і спеціями, обережно перемішуються всі інгредієнти у ступці.
Гуакамоле і сальса, так само як і начос — є базовими елементами в мексиканській кухні, які можна поєднувати не тільки між собою. Чіпси добре гармонують із різною їжею, тому використовуються не тільки для втілення класичних рецептів, але й сміливих гастрономічних експериментів, які вражають яскравістю смаку. Національна кухня Мексики — це прості у приготуванні пікантні страви, які не залишають нікого байдужим.