Основи мексиканської кухні — що таке тортилья?
Традиційна мексиканська кухня багата простими і водночас цікавими рішеннями, які підкорюють яскравими смаками, одним з яких є тортілья. Остання являє собою круглий коржик із кукурудзяного або пшеничного борошна. Це поширена страва в країнах центральної Америки, Бразилії, США. У Мексиці є національною. Цей простий і універсальний рецепт відомий ще з давніх часів. Використовується він в народі для приготування інших традиційних страв і створення справжніх кулінарних шедеврів на професійній кухні.
Де застосовується тортилья
Основна особливість тортильї — універсальність. Вона має широке поширення у Мексиці як заміна хлібу і основа для приготування інших страв різної складності: ентоматада, чілакілес, фахітас тощо. Може використовуватися як основа для пирогів, рулетів, сандвічів. Начинка підходить будь-яка: солона чи солодка. Тортилью запікають, смажать, додають до супів замість грінок.
Мексиканці використовують коржі навіть як столові прибори, набирають ними соус, шматки їжі. Особливість випічки з кукурудзяної муки у тому, що вона швидко твердне, тому її вживають виключно свіжою. Мексиканці печуть тортилью на відкритому вогні в спеціальних сковорідках. Такий спосіб гарантує швидке приготування. Коржі не мають бути сухими і крихкими.
Найпопулярніші страви, які можна приготувати з додаванням тортильї
У списку найпопулярніших варіантів використання кукурудзяних коржиків, які розрізняються в залежності від того, що в них покласти, є наступні традиційні страви мексиканської кухні:
- кесаділья та енчілада;
- буріто і тако;
- начос.
Перша відрізняється від інших тим, що начинка не загортається. Коржик складають навпіл і розрізають на кілька частин. Всередину можна додавати будь-що. У класичному варіанті використовується куряче філе у поєднані із соусом сальса. Останній має декілька різновидів. В залежності від інгредієнтів, які до нього входять, може бути різного кольору: зеленого, червоного тощо.
При приготуванні буріто начинка загортається. На корж накладають заздалегідь посмажені свинину та кукурудзу, додають різноманітні приправи, які надають збалансованого яскравого смаку. Це можуть бути базилік, чорний перець, чілі та обов’язково сир.
Начос — закуска, в склад якої входять чіпси із тортильї і сирна заправка. Для подачі використовується одна чашка соусу сальса, огірок, сметана, які поєднуються і чудово доповнюють основний продукт.
Енчіладас схожа на буріто. Особливістю страви є те, що під час приготування загорнуті коржики посипають сіром і запікають у духовці. Їх вміст складається із м'ясної та сирної частин.
Тако — це ще один різновид, однак від всіх інших він відрізняється способом загортання. Тортилью з начинкою складають вдвоє. Вміст значення немає, це можуть бути будь-які овочі чи м'ясо у поєднані з традиційними для мексиканської кухні гострими соусами.
Це далеко не весь перелік страв, які можна приготувати, використовуючи коржики з кукурудзяної муки. Тортилья — ідеальна основа не тільки для традиційних рецептів, але й сміливих експериментів, які можна втілити на власній кухні.