ЗЕЛЕНИЙ САЛАТ З РИСОМ #KhaoYum

Оскільки рис - головна їжа тайців, в кожному будинку його варять відразу у великих кількостях. Ті, що залишається після обіду або вечері, використовується для приготування інших страв. Наприклад, салатів на зразок цього прекрасного Као Ям. При бажанні ви можете готувати його не з помідорами, а з помело або грейпфрутами, вирізавши з них філе.
Насолоджуйтесь!
Інгредієнти на 6-8 порції:
- 700 г готового відвареного рису
- сік 1 лайму
- 50 г паростків крес-салату
- 100 стручків зеленої квасолі
- 2 великих помідори
- 1 маленька цибуля-шалот
- 1 середній гострий перець чилі
- четвертинка кокоса
- 2 гілочки м'яка яті
- 2 гілочки тайського солодкого базиліку
- пучок кінзи
- 1 стебло лемонграсу
- 20 г сушених креветок
- 40 г рисового борошна
- 20 г коричневого цукру
Для заправки:
- 1 зубчик часнику
- 2 см калгану
- сік 2 лаймів
- 40 г рибного соусу
Як готуємо:
- Помістіть рис у велику миску, додайте сік лайма і ретельно перемішайте руками, розминаючи грудки. У помідорів видаліть насіння з рідиною. М'яка яку їх частину, чилі і цибулю-шалот подрібніть.
- Закип'ятіть в каструльці 1 склянка води, покладіть квасолю і готуйте на великому вогні під кришкою 1 хв. Відкиньте на друшляк, обдайте холодною водою, щоб зупинити приготування. Обсушити Квасолю.
- Всю зелень посікти. У лемонграсу видаліть верхні підсохлі листя і верхню частину стебла, залишивши шматок завдовжки 5 див. Цю частину дуже дрібно наріжте, або закиньте в блендер (якщо лемонграс не дуже свіжий, краще розітріть його в ступці і додайте його в заправку, а не в рис). Додайте в рис крес-салат, квасолю, помідори, цибулю, чилі і всю зелень. Перемішайте.
- Для заправки або калган імбир натріть на дрібній тертці, часник подрібніть. Змішайте в каструльці рибний соус, цукор і 1/2 склянки води. На середньому вогні доведіть до кипіння. Додайте калган або імбир і часник, зменшіть вогонь і готуйте 5 хв. Дайте охолонути, потім додайте сік лайма.
- Сушені креветки потовчіть в ступці в порошок. Кокос натріть на дрібній тертці і злегка обсмажте на середньому вогні, на сухій сковорідці до золотистого кольору - 1-2 хв. Заправте салат, зверху посипте товченими сушеними креветками, кокосом і рисовим борошном. Салат готовий.
Цікаво: Ви можете не змішувати салат, а податі його, за тайській традиції: в центр тарілки розмістити рис гіркою, а навколо нього секторами викласти всі підготовлені інгредієнти.
Інші статті