Локшина: різновиди, використання та рецепти
Локшина, або локшина швидкого приготування, завоювала світ своїм прекрасним смаком, високою поживною цінністю, користю та, звісно, надзвичайною швидкістю приготування. Цей варіант продукту вживають активні та ділові люди, які не мають багато часу на інші клопоти, але водночас прагнуть харчуватись правильно та корисно. Локшину можна вживати практично всім: і дорослим, і дітям. До того ж з локшини можна приготувати різноманітні смачні страви: перші (у складі супів) або другі (у якості гарніру до м яса, риби або птиці). Є салати і закуски та навіть віпічка. Здебільшого локшина використовується в стравах азійської кухні, та це й не дивно, адже вітчизною локшини є Японія.
Історія виникнення лапші швидкого приготування
Після того, як Японія програла Другу Світову війну, над країною нависла темна хмара, а саме голод. Момофоку Андо, японець тайського походження, якраз вийшов із в'язання язниці, де відсидів термін за ухиляння від сплати податків. Однак йому вдалося заснувати компанію з виготовлення харчової солі. Ділова вдача так і не посміхнулася Андо, і він замислився над альтернативою тому хлібові, що споживався японцями із гуманітарних американських поставок. Адже більш звичною їжею для них була локшина.
Момофоку Андо віднайшов старовинний рецепт лапші, популярний ще за часів династії Цин. Виявилось, що обсмажена у маслі локшина може зберігатись значно довше, а готувати її — одне задоволення, достатня лишень залити продукт кип'ятком і можна споживати.
Компанія Nissin Food Products у 1971 році виготовила першу партію рисової лапші у зручній чашці з полістеролу. Це була серія Cup Noodles, і сьогодні вона, випускаючись під різними назвами, займає перше місце в світі серед найбільш продаваних продуктів швидкого приготування.
Які існують різновиди локшини?
Існує досить багато різновидів локшини, адже ця лапша входити до складу різноманітних національних страв величезної кількості азіатських країн. Полюбилася локшина і американцям, і європейцям, і українцям. Ми розглянємо найбільш популярні та смачні.
-
Рисова локшина Фунчоза — усі смакові властивості та аромат полів, де виріс рис, передаються повною мірою у витонченій страві, приготованій з цього виду локшини. Фунчоза не містить глютену, а тому може вживатись людьми, які схильні до алергічних реакцій. Така локшина дуже добре засвоюється організмом і не призводить до накопичення холестерину та жиру. Вона відмінно доповнює м'ясо, рибу, овочі, додає неповторного смаку супів та салатів. Така локшина може бути і окремою стравою, адже рисова Фунчоза з пікантним соусом — це справжнє гастрономічне задоволення!
-
Бобова локшина з борошна мунг — її ще називають сайфун, харусаме або скляна, адже навіть після приготування вона залишається прозорою. Для виготовлення даного виду локшини використовується східна золотиста квасоля мунг або маш. Ці бобі чудово засвоюються, вони багаті на білки, вуглеводи, клітковину, вітаміни, залізо тощо. Бобова локшина чудово пасує до салатів, прозорих та овочевих супів, з неї виходять навіть запіканки з надзвичайним смаком!
-
Яєчна локшина — даний вид лапші східні люди готують дуже просто, додавши до улюбленої пшеничної локшини яєчний порошок. Яєчна локшина дуже схожа за складом на макарони з твердих злаків, вона забезпечує ситість та повний комплекс вітамінів групи В. Це прекрасний варіант для додавання у суп, салат або як окрема страва, наприклад, у поєднані зі обсмаженими грибами чи морепродуктів.
-
Гречана локшина — прекрасна темно-коричнева локшина з аналогічним набором вуглеводів та амінокислот, що й гречка. Рутин у її складі зміцнює стінки судин. До речі, у її складі зовсім немає клейковини. Щодо вживання, то тут японці також проявили винахідливість. Вони використовують воду, у якій тільки-но зварили локшину, для приготування смачного соусу до локшини. А далі додають локшину як гарнір до м'ясного м'яса та овочів. Японці шанують 3 віді страв з гречаної локшини: морі-соба, каки-соба і тані-моно (локшина, полита бульйоном або приготована у фритюрі з м ясом качки та овочами).
Здивуйте близьких людей кулінарним шедевром!
Існує чимало різноманітних страв з локшини, альо самє для Вас ми віднайшли найкращі, які можна легко вивчити напам'ять ять.
Рецепт №1 «Яєчна локшина з креветками у вершкової соусі»
Креветки ідеально поєднуються з яєчною локшиною, особливо, якщо все це здобрюється ніжним вершково-томатним соусом. Таке блюдо можна готувати як у звичайні дні, так і до святкової вечері.
Необхідні інгредієнти:
-
400 г яєчної локшини
-
800 г заморожених креветок
-
Вершки 20% — 250 г
-
2 ложки томатної пасти
-
Зелень
-
2 ложки вершкового масла
-
Сіль
Спосіб приготування:
Кип'ятимо воду, заливаємо нею креветки на 5 хвилин. Воду зливаємо, креветки чистимо. Відварюємо локшину в підсоленій води, потім відкидаємо на друшляк, прополіскуємо. Половину вершків наливаємо в сковороду, ставимо на вогонь. Додаємо сіль і томатну пасту. Перемішуємо, додаємо рубану зелень. Потім вливаємо решту вершків, перемішуємо. Після закипання вогонь вимикаємо, накриваємо соус кришкою. Каструлю з локшиною ставимо на помірний вогонь, вливаємо 2 ложки топленого вершкового масла. Все як слід перемішуємо, через 3 хвилини знімаємо з вогню, накриваємо кришкою. У сковороді розігріваємо олію, викладаємо всі креветки. Обсмажуємо 3-4 хвилини, періодично помішуємо. Знімаємо сковороду з вогню, накриваємо кришкою. Соус перед подачою перемішуємо. Подаємо блюдо так: спочатку викладаємо на тарілку локшину, зверху трохи креветок і заливаємо все вершковим соусом.
Рецепт №2 «Татарський суп або лагман»
Інгредієнти:
-
М'ясо (краще яловичина) — 80 г
-
Локшина (на Ваш смак) — 200-300 г
-
Морква, цибуля — по 1 шт.
-
Червоний, жовтий солодкий перець — по 1 шт.
-
Кілька картоплин
-
0,5 кг помідорів
-
250 г дайкона
-
4 столові ложки рослинної олії
-
100-200 г стручкової квасолі
-
Спеції, сіль, зелень
Рецепт приготування:
У казанку або глибокій каструлі підігрійте масло, обсмажте в ньому порізане на невеликі шматочки м'ясо. Накрийте сковороду кришкою, протушкуйте яловичину протягом години на слабкому вогні. М'ясо має придбати м'які якість і статі рівномірно коричневим з усіх боків.
Очищену цибулю треба нарізати кубиками, додайте в сковороду та смажте інгредієнти 2-3 хвилини. Очищену моркву подрібніть соломкою, додайте до м яса.
Почистіть перець, вийнявши насіння, наріжте невеликими кубиками. Додайте його в ємність з стравою. Продовжуйте обсмажувати лагман, постійно помішуючи вміст казана.
Очищень дайкон поріжте маленькими кубиками, додайте в ємність до фрази м'яса і овочів. Очистіть, поріжте картоплю, відправте до лагману.
Відріжте кінчики квасолі і розріжте стручки на кілька частин, після чого відправте разом з подрібненими помідорами в казан. Приправте блюдо і обсмажуйте всі разом ще 5 хвилин.
Долийте води до краю казана або каструлі, додайте вогонь. Коли рідина закипить, приправте лагман, потім знову зменшіть вогонь і варіть блюдо 30-40 хвилин, поки дайкон і картопля не стануть м'які якими.
Окремо зваріть локшину (можете використовувати каструлю), розкладіть її по тарілках і залийте лагманом. Блюдо можете посипати свіжою зеленню. Приємного!
Де можна придбати якісну локшину?
Інтернет-магазин Asia Foods — це справжня знахідка для гурмана та поціновувача азійської кухні. Тут можна придбати різноманітні інгредієнти до вишуканих страв, у тому числі і локшину будь-якого різновиду. Ціни, якість, сервіс — лише найкращі! Це варто спробувати!