ЗЕЛЕНИЙ КАРРІ З РИБОЮ #KaengKhiaw
ЗЕЛЕНИЙ КАРРІ З РИБОЮ
Каррі буває... зеленим. Тайська й індійська приправи називаються однаково, але по вмісту, кольору і смаку вони зовсім різні. Зелене каррі - це тайська приправа , а назва “каррі” - індійська. В європейську мову її принесли британці, які володіли колоніями в Індокитаї і словом “каррі” (що в перекладі “їжа з підливою”) називали всі гострі і пряні страви, а разом з тим і суміш перемелених прянощів і спецій масала. А зТаїланду в Індію каррі принесли переселенці.
Готують тайське каррі з таких інгидієнтів як корінь галангала, лемонграс, цедри кафірського лайма, часника, зелені, насіння кінзи, а також свіжого зеленого перецю. Колір такої пасти - гірчично-зелений, запах - свіжий, з яскравою лимонною ноткою, а смак доволі м’який, в міру пряний, з вишуканою пікантністю. Тому на відміну від червоного гострого і жовтого насиченого каррі, зелене - легке, яке краще поєднується з морепродуктами, рибою та куркою. Власне, саме такий рецепт і ми пропонуєм. Легкий, літній і збалансований.
Насолоджуйтесь!
Інгредієнти на 4 порції:
- 1 стебло лемонграса
- 1 ст ложка рафінованої олії
- 1 цибулина
- 1 зубчик часника
- 1 ст ложка зеленої пасти каррі
- корінь імбиру близько 1 см
- 150 мл курячого бульйону
- 600 гр філе білої морської риби, плотнішої текстури (нарізати порційними шматками)
- 400 мл кокосового молока
- 1 лайм
- 3 молоді цибулини з зеленню
- червоний гострий перець по смаку
- 150 г стручкового зеленого горошку
- 20 г кінзи (по смаку)
Для приготування вам потрібна глибока сковорідка або вок.
Як готувати:
- З половинки одного лайма зрізати цедру. Горошок бланшувати 2 хв в підсоленому окропі, далі злити воду і промити холодною водою.
- Імбир почистити і порізати на частинки. Стебло лемонграса порізати на 3 частини. Цибулю та часник почистити і дрібно нарізати.
- Нагріти в сковорідці з високими стінками олію і, помішуючи, підсмажити 1 хв лемонграс, цибулю та часник.
- Додати в сковорідку зелену пасту каррі та імбир. Обсмажувати не на високій температурі 3-4 хв(щоб каррі паста з іншими інгрідієнтами не пригоріла, але поєдналась для пряного смаку).
- Влити бульйон, довести до кипіння і варити на маленькому вогні 4-5 хв.
- Добавити рибу. кокосове молоко і цедру лайма, готувати ще 5 хв.
- З лайма вичавити сік, додати по смаку сіль і перець чилі, зняти з вогню.
Декор. Молоду цибулю почистити, помити, частину цибулі порізати, а декілька стеблів з цибулинками порізати вздовж. Готове каррі розлити порційно. Кожному в тарілку покласти трохи бланшованого горошку, прикрасити страву зеленою цибулею, кізною.
Таку страву, ви зможете скуштувати далеко не в кожному закладі, але запросто зробите її вдома.
І не забудьте про кокосове молоко - один з найголовніших інгредієнтів тайської кухні. Любите кулінарні експеременти? Тоді підмішайте зелене каррі і кокосове молоко до обсмажених овочів. Смак буде неймовірний.