ТОМ ЯМ - традиційний тайський суп #TomYum
Тайський суп Том Ям
Це беззаперечно найпопулярніший азійський суп. У нього спецефічний гострий смак з кисловатим відтінком і дуже приємним ароматом. Альо різновидностей цього супу безліч. Взагалі в перекладі "те" - означає "варити", "ям" - по одній із версій "гострий салат". Ми не будемо стверджувати, що наш рецепт класичний, адже тайська кухня ґрунтується в першу чергу на імпровізації. Та головну роль в цьому супі відіграють спеціїї і трави. Аби зробити найпростішу версію те яма достатня 20 хвилин. Головне не забути покласти листя кафрського лайма, корінь галангалу та стебло лемонграсу. Самі ці складники відповідальні за класичний смак. Окрім цього, не забудьте про те ям пасту та гострий перець чилі. Якщо ви хочете зробити смак більш ніжним і м'яким яким, додайте трохи кокосового молока. Ви ж пам пам'ятаєте, що ним зіпсувати тайські страви неможливо!:)
Переважно у Тайланді полюбляють свіжі продукти з мінімальною термічною обробкою, відтак частіше в тому ямі використовують морепродукти - креветки або ж курку. Адже для їх приготування достатня лічених хвилин. Загалом щодо м'яким ясного наповненню довіртесь своїм смаковим вподобанням. Це буде ідеально правильним є рішенням.
Насолоджуйтесь.
Інгредієнти:
- 600 г води
- 200-400 г кокосового молока (за бажанням)
- 2 ст ложки пасти Том Ям
- 4-6 листків кафірського лайму
- 50 г кореню галангалу
- 50 г стебла лемонграсу
- 4 ст ложки рибного соусу
- 1 свіжий перець чилі
- 1 лайм
- 1/2 солодкої білої цибулини
- 60 г грибів глив або солом'дерев'яних грибів
- 6 томатів чері 200 г креветок (їх об'єм та розмір по вашому смаку)
- 1 щіпку листя кінзи (додавати по смаку)
Як готуєм:
1. Налийте воду в каструлю. Додайте листки кафірського лайму (попередньо помніть їх в руках, щоб краще розкрити його аромат), стебло лемонграсу нарізане по 1-2см (тільки білу частину),
корінь галангалу (нарізаний пластинками), та свіжий перець чилі (нарізаний кільцями). Прикрийте кришкою і доведіть до кипіння та залиште на 5 хв.
2. Додати пасту том ям. На середньо-низькій температури залишити ще на 5 хвилин.
3. Додайте креветки, гриби (більшими шматками), цибулю (більшими шматками), томати (половинками), рибний соус. Проварити 10 хвилин.
4. На останніх трьох хвилинах додайте кокосове молоко (за бажанням) листя кінзи та сік лайма (вичавіть з одного лайму).
5. Суп готовий для 4-6 чоловік. Смачного:)
Пам " ятайте, що більшість класичних інгредієнтів, таких як листя кафірського лайму, лемонграс, рибний соус, перець чилі, ви можете використовувати чи не щодня у своїх інших кулінарних шедеврах!
До речі, том ям - це загальна назва, в залежності від складників вона може варіюватись:
том ям гун - суп з креветкою;
том ям пла - суп з рибою;
том ям гай - суп з курятиною;
том ям кху му - суп зі свининною.