ПАД ТАЙ - страва №1 в Тайланді #PadThai
Хто не знає національну тайську страву - пад тай? Хрусткий обсмажений сир тофу, рисова локшина, паростки сої, тонкі шматочки курячого філе, сушені креветки та подріблений арахіс... І це все в тамариндовому соусі з насиченим солодким-кислим-соленим-гострим смаком. Той хто був а Таїланді і промовляє слово «вулична їжа», одразу має на увазі пад тай. Запах креветок, курки, тамаринду навіює спогади про подорож до Азії. Цю страву подають на пересувних візках і у вишуканих ресторанах. Пад тай в Таїланді вже не один десяток років готують на кожному кутку країни. Локшина настільки популярна, що деякі квартири досі будують без кухні - а нащо вона, якщо поїсти на вулиці смачно, просто і дешево? Це страва, яку спробувавши один раз, обов'язково замовиш ще і ще. Так, жирно, може не завжди корисно, але неймовірно смачно. Спробуєте його зробити вдома? Тоді підготуйте потрібні інгредієнти і починаємо.
Насолоджуйтесь.
Інгредієнти на 1-2 порції:
100 г курячого філе або креветок
50 г сиру тофу
30 г паростків сої або бобів мунг
2 стручки зеленої цибулі
1 біла цибуля
130 г тайської рисової локшини
1-2 яйця (1 порція-1 яйці)
4 ст л соняшникової олії
2 зубчики часнику
2 ст ложки подрібленого арахісу
3-4 ст л соусу Пад тай
1/2 ч л перцю чилі
1 лайм
Як готувати:
1. На сковорідці вок (з круглим дном), або у звичайній сковорідці без олії на середньому вогні обсмажуємо декілька хвилин дріблений арахіс. Саме трохи підсмажені горіхи відкривають у собі усі нотки смаку, на відміну від сірого продукту. Далі арахіс пересипаємо на тарілку.
2. Наливаємо в сковорідку олію, обсмажуємо сир тофу 2-3хв (до золотої скоринки). Відкладаємо його в бік воку і в олію додаємо дрібно порублений часник і нарізану часточками цибулю. Обсмажуємо декілька хвилин.
3. Далі додаємо куряче філе чи креветки. І готуємо до готовності. Тофу у цей час в стороні. У цей час можна додати вогню, або включити на максимум вашу плиту. Часто помішуємо.
4. Локшину замочуємо в теплій воді 25-30 хвилин. Далі її відкидаємо на друшляк і, як гарно стече вода, додаємо до сковорідки. Помішуємо, аби не пригоріло.
5. Додаємо соус пад тай і гарно перемішуємо.
6. Далі відгрібаємо локшину на бік сковорідки-вок, а по центру вбиваємо яйце і знову гарно розмішуємо. Цей рух – запорука успіху збалансованого смаку страви.
7. Додаємо на сковорідку перець чилі, паростки, нарізану зелену цибулю, усе перемішуємо і знімаємо з вогню.
8. Локшину пад тай подають зазвичай посипану дрібленим арахісом. А можна задекорувати лаймом.
Ідеально цю страву готувати саме на вок-сковорідці і на газовій плиті. А ще експериментуйте з готовністю локшини. Вона не має бути Al dente, але й не варто її переварювати до зовсім м'якої якої текстури.