Корзина
1370 отзывов
+380676040707

Азійські соуси: як підібрати соус для екзотичної страви?

Азійські соуси: як підібрати соус для екзотичної страви?

31.08.18

Чи замислювались Ви коли-небудь, яку надзвичайно важливу роль грає соус, поданий до страви. Адже цей додаток може як зіпсувати, так і довершити блюдо. Тому слід не тільки гарно орієнтуватись у різноманітті соусів, досконало знати індивідуальні властивості кожного, але й вміти без сумнівів підбирати соус, який пасує до окремої страви, розкриваючи її неперевершений потенціал. З давніх часів значної слави здобули азійські соуси. Їх натуральна основа, чудовий смак та користь оцінили практично всі народи світу, а тому ці чудові соуси повсякчас вживаються прихильниками гастрономічних задоволень. Якщо Ви — не спеціаліст у цій галузі, однак, хочете спробувати щось новеньке у кулінарії, ця стаття буде для Вас корисною.

 

 

Головні різновиди азійських соусів

 

На сьогоднішній день важко уявити азійську кухню без їх славнозвісних соусів. До речі, більшість з них може гарно доповнити страви і європейської кухні, іноді вони — незамінні союзники м’яса, риби, птиці, салатів, закусок тощо. Ми поговоримо про головні соуси азійської кухні. Це устричний, хойсін, Пад Тай, солодкий чилі, солодкий соєвий, шрірача, сливовий.

 

 

Солодкий соєвий соус

Це підсолоджений пальмовим цукром, темний, густий, сиропоподібний соєвий соус. Дуже часто до його складу додають зірчатий аніс, корицю, чорний перець, коріандр та гвоздику. Завдяки своєму солодко-пряному аромату цей різновид соєвого соусу використовують для пікантних страв, а також як інгредієнт для дипів і навить в якості приправи до десертів. Часто його можна зустріти в індонезійській кухні як доповнення до популярних страв, таких як: наси-горнег та ми горенг. Солодкий соєвий соус широко використовується для маринування багатьох продуктів та приготування сатей. Він також вживається як дип для тофу на грилі.

Устричний соус

Є популярним соусом для гарячих страв у Китаї, В’єтнамі, Таїланді. Він представляє собою густу, тягучу субстанцію з уварених у соєвому соусі устриць та оцту. Смак не перенасичений молюсками, однак тут дуже багато носія умамі. Устричний соус здебільшого має солонкувато-солодкий смак, і використовується він у кінці смаження на сковорідці wok або на грилі. Їм бризкають майже готові продукти для більшої пікантності та розкриття ароматів страви повною мірою.

Шрірача

До складу яскраво-червоного гострого соусу шрірача входять наступні інгредієнти: перець чилі, часник, сіль та оцет. Його головна особливість — солодкуваті нотки. Саме завдяки цьому шрірача прикрашає не лише гостру тайську та в’єтнамську кухні, він достойно став в один рядок з солодкими індійськими соусами. Шрірачу подають як соус-дип або кетчуп. Аби пом’якшити гостроту та додати пікантності звичним салатам, його поєднують з вершками, сметаною чи майонезом. Соус подають із супом фо, додають у рамен, гаспачо або овочевий крем-суп. Декілька крапель зроблять свою справу і під час маринування м’яса, м’ясного хлібу, і подачі соусів для пасти, і здивують в омлеті та овочевих соках.

 

 

Хойсін

Найбільш відомий китайський соус, який широко використовується для маринадів та в якості соусу до м’яса, особливо він гармонує з птицею. Багатьом відомий рецепт качки по-пекінські… Саме там частіше за все використовується хойсін. Він має пряний, солодкуватий смак. Він гарно пасує до шашличка: і як маринад, і як кетчуп. Овочі-гриль та приготоване на свіжому повітрі м'ясо з таким соусом — неперевершені.

Пад Тай

Це тайський соус, який використовується для приготування однієї з найвідоміших тайських страв — лапши Пад Тай. Це смажена рисова лапша з додаванням яйця, соєвих ростків, курки, креветок чи тофу, а також спеціального соусу, який складається з пасти тамаринда, рибного соусу та пальмового цукру. Доволі часто Пад Тай додають до страв зі свинини, яловичини та морепродуктів, аби надати їм екзотики, пікантності та яскравого смаку.

Солодкий соус з чилі

Так-так, це той самий тайський солодкий соус з чилі. Також один з найпопулярніших соусів азійської кухні. Він гарно поєднується з куркою, рибою, м’ясом, також широко використовується у якості салатної заправки, додається до маринадів для запікання. Коротше кажучи, універсальний соус с прекрасним смаком та ще більш чудовим ароматом. Головна особливість соусу — вдале поєднання гостроти перця чилі та солодкуватості.

Сливовий соус

Має приємний солодкуватий смак, насичений аромат та золотистий колір. Сливовий соус гарно доповнює смажені страви, наприклад, спринг рол, млинці, яєчні рулетики, страви з крабом, креветками або куркою, особливо він пасує до печеної качки. Ним можна приправити навіть пельмені, — і вмить просте блюдо стане вишуканим! Соус зі слив можна використовувати як маринад для приготування різноманітних страв на грилі або на сковорідці wok.

 

 

Де є найкращі соуси азійської кухні?

 

Український ринок азійських соусів радує різноманіттям не лише видів продукції, але й широким асортиментом відомих виробників. Щоб не загубитися у цій багатоманітності та обрати дійсно якісний продукт, рекомендуємо завітати до Інтернет-магазину Asia Foods. Тут завжди лише оригінальні товари, доступні ціни та високий клас обслуговування клієнтів. Купити азійські соуси в Asia Foods — це наша порада, вибір — завжди за Вами!