ТОМ ЯМ - традиційний тайський суп #TomYum
18.06.18
Тайський суп Том Ям
Це беззаперечно найпопулярніший азійський суп. У нього спецефічний гострий смак з кисловатим відтінком і дуже приємним ароматом. Але різновидностей цього супу безліч. Взагалі в перекладі “том” - означає “варити”, “ям” - по одній із версій “гострий салат”. Ми не будем стверджувати, що наш рецепт класичний, адже тайська кухня ґрунтується в першу чергу на імпровізації. Та головну роль в цьому супі відіграють спеціїї і трави. Аби зробити найпростішу версію том яма достатньо 20 хвилин. Головне не забути покласти листя кафрського лайма, корінь галангалу та стебло лемонграсу. Самі ці складники відповідальні за класичний смак. Окрім цього, не забудьте про том ям пасту та гострий перець чилі. Якщо ви хочете зробити смак більш ніжним і м’яким, додайте трохи кокосового молока. Ви ж пам’ятаєте, що ним зіпсувати тайські страви неможливо!:)
Переважно у Тайланді полюбляють свіжі продукти з мінімальною термічною обробкою, відтак частіше в том ямі використовують морепродукти - креветки або ж курку. Адже для їх приготування достатньо лічених хвилин. Загалом щодо м’ясного наповненню довіртесь своїм смаковим вподобанням. Це буде ідеально правильним рішенням.
Насолоджуйтесь.
Інгредієнти:
- 600 г води
- 200-400 г кокосового молока (за бажанням)
- 2 ст ложки пасти Том Ям
- 4-6 листків кафірського лайму
- 50 г стебла лемонграсу
- 4 ст ложки рибного соусу
- 50 г кореню галангалу
- 1 свіжий перець чилі
- 1 лайм
- 1/2 солодкої білої цибулини
- 60 г грибів глив або солом'яних грибів
- 6 томатів чері 200 г креветок (їх об’єм та розмір по вашому смаку)
- 1 щіпку листя кінзи (додавати по смаку)
Як готуєм:
1. Налийте воду у каструлю. Додайте листки кафірського лайму (попередньо помніть їх в руках, щоб краще розкрити його аромат), стебло лемонграсу нарізане по 1-2см (тільки білу частину),
корінь галангалу (нарізаний пластинками), та свіжий перець чилі (нарізаний кільцями). Прикрийте кришкою і доведіть до кипіння та залиште на 5 хв.
2. Додати пасту том ям. На середньо-низькій температурі залишити ще на 5 хвилин.
3. Додайте креветки, гриби (більшими шматками), цибулю (більшими шматками), томати (половинками), рибний соус. Проварити все 10 хвилин.
4. На останніх трьох хвилинах додайте кокосове молоко (за бажанням) листя кінзи та сік лайма (вичавіть з одного лайму).
5. Суп готовий для 4-6 чоловік. Смачного:)
Пам’ятайте, що більшість класичних інгредієнтів, таких як листя кафірського лайму, лемонграс, рибний соус, перець чилі, ви можете використовувати чи не щодня у своїх інших кулінарних шедеврах!
До речі, том ям - це загальна назва, в залежності від складників вона може варіюватись:
том ям гун - суп з креветкою;
том ям пла - суп з рибою;
том ям гай - суп з курятиною;
том ям кху му - суп зі свининною.